Публічно-приватне партнерство у повоєнній відбудові України: основні виклики та напрями розвитку - Петрова, І.П.; Шилепницький, П.І. (Управління економікою: теорія та практика, 2024)
У статті розглядаються основні виклики та можливості використання публічно-приватного партнерства (ППП) у контексті повоєнної відбудови України. Метою статті є визначення пріоритетних напрямів розвитку ППП, а також обґрунтування шляхів підвищення ефективності взаємодії держави, бізнесу і суспільства. Описані сценарії розвитку ППП на 2024–2030 роки дозволяють виявити ключові фактори, які визначають успіх чи невдачу таких ініціатив. Підкреслюється необхідність формування законодавчої та інституційної бази для успішної реалізації ППП, а також на необхідності інтеграції інноваційних підходів і міжнародного досвіду. Зокрема, пропонується використання ітеративного підходу до розробки стратегій ППП, який дозволяє адаптуватися до змінюваних економічних та політичних умов. Для підвищення ефективності ППП рекомендується активно залучати суспільство до процесу ухвалення рішень, створюючи механізми прозорості та підзвітності. В результаті, ППП має потенціал стати важливим інструментом для відновлення та модернізації інфраструктури України в умовах повоєнного відновлення, що потребує залучення як внутрішніх, так і міжнародних інвестицій. The article examines the main challenges and opportunities for using public-private partnerships (PPP) in the context of Ukraine’s post-war reconstruction. The aim of the article is to identify the priority areas for PPP development and to justify ways to enhance the effectiveness of interaction between the government, business, and society. The described scenarios for PPP development from 2024 to 2030 allow for the identification of key factors that determine the success or failure of such initiatives. The necessity of establishing a legislative and institutional framework for the successful implementation of PPPs is emphasized, as well as the need for integrating innovative approaches and international experience. Specifically, the article proposes using an iterative approach to developing PPP strategies, which enables adaptation to changing economic and political conditions. To improve PPP effectiveness, it is recommended to actively involve society in decision-making processes by creating mechanisms for transparency and accountability. As a result, PPPs have the potential to become a key tool for the restoration and modernization of Ukraine’s infrastructure in the post-war reconstruction period, requiring the involvement of both domestic and international investments.