Економічна безпека закупівельної логістичної ланки ланцюга бізнес-процесів у контексті стратегічного управління підприємством - Зайченко В. В., Журило І. В., Нісфоян С. С. (Управління економікою: теорія та практика, 2024)
У статті розглянуто питання забезпечення економічної безпеки закупівельної логістичної ланки ланцюга бізнес-процесів підприємства в умовах стратегічного управління. Визначено основні ризики та загрози, що виникають у процесі закупівельної діяльності, зокрема коливання ринкових цін, несумлінність постачальників, логістичні затримки та зміни регуляторного середовища. Проаналізовано сучасні підходи до мінімізації цих ризиків, включаючи диверсифікацію постачальників, впровадження цифрових технологій, автоматизацію процесів та використання сучасних методів оцінки контрагентів. Особливу увагу приділено стратегічним аспектам управління економічною безпекою закупівельної логістики, зокрема розробці комплексної політики управління ризиками, створенню аналітичних систем моніторингу та прогнозування загроз, впровадженню стратегії адаптивного управління закупівлями. Доведено, що ефективне управління закупівельною діяльністю сприяє підвищенню стійкості підприємства, зниженню витрат і забезпеченню конкурентних переваг. Практичне значення дослідження полягає у розробці рекомендацій щодо вдосконалення стратегічного управління закупівельною логістикою з метою підвищення економічної безпеки підприємства в умовах нестабільного ринкового середовища. The article examines the issue of ensuring the economic security of the procurement logistics link within the business process chain of an enterprise under strategic management conditions. The main risks and threats arising in the procurement process are identified, including market price fluctuations, supplier dishonesty, logistical delays, and changes in the regulatory environment. Modern approaches to minimizing these risks are analyzed, including supplier diversification, digital technology implementation, process automation, and advanced methods for assessing counterparties. Special attention is given to the strategic aspects of managing economic security in procurement logistics, particularly the development of a comprehensive risk management policy, the creation of analytical monitoring and threat forecasting systems, and the implementation of an adaptive procurement management strategy. It is proven that effective procurement management enhances enterprise resilience, reduces costs, and ensures competitive advantages. The practical significance of the study lies in the development of recommendations for improving strategic procurement logistics management to enhance the economic security of enterprises in an unstable market environment.