Науково-методичний підхід оцінки рівня інноваційної активності транспортних підприємств - Храпач В.О. (Управління економікою: теорія та практика, 2024)
Стаття присвячена оцінці рівня інноваційної активності транспортних підприємств. Метою статті є розробка науково-методичного підходу оцінки рівня інноваційної активності транспортних підприємств. На даному етапі розвитку ринку, забезпечення росту транспортних підприємств або підтримка власного місця на ринку в умовах жорсткої конкуренції потребують здійснення великих інвестицій в інновації як і зовнішніх джерел так і з власних коштів. В такому разі постає проблема якісної оцінки рівня інноваційної активності, встановлення системи контролю та періодичного моніторингу. Динамічність показників, що характеризують інноваційну активність підприємства, вимагає впровадження систематичного підходу до їх оцінки. У роботі було запропоновано власно розроблене методологічне забезпечення щодо оцінювання інноваційної активності в процесі формування стратегічних орієнтирів підприємства, що дозволить встановити чіткі критерії, періодичність моніторингу, забезпечить порівняння результатів у часі та дасть підприємству можливість забезпечення стійкого розвитку підприємства в умовах високої конкуренції. Систематичний підхід до визначення рівня інноваційної активності інноваціями дозволить підвищити ефективність інвестицій в інновації, забезпечити довгострокове конкурентну перевагу підприємства. The article is devoted to the assessment of the level of innovation activity of transport enterprises. The article is aimed at developing a scientific and methodological approach to assessing the level of innovation activity of transport enterprises. At this stage of market development, ensuring the growth of transport enterprises or maintaining their own place in the market in conditions of fierce competition require large investments in innovations both from external sources and from their own funds. In this case, the problem arises of a qualitative assessment of the level of innovation activity, the establishment of a control system and periodic monitoring. The dynamism of indicators that characterize the innovative activity of an enterprise requires the introduction of a systematic approach to their assessment. The paper proposed a self-developed methodological support for assessing innovation activity in the process of forming strategic guidelines of the enterprise, which will establish clear criteria, frequency of monitoring, provide a comparison of results over time and give the enterprise the opportunity to ensure sustainable development of the enterprise in conditions of high competition. A systematic approach to determining the level of innovation activity by innovations will increase the efficiency of investments in innovations, ensure a long-term competitive advantage of the enterprise.