Людські ресурси в умовах нестабільності економіки - Ієвлєв, В.В. (Управління економікою: теорія та практика, 2024)
Важливою проблемою, що постала перед підприємствами в сучасних умовах економіки промисловості та розвитку України і буде актуальною в повоєнний період, є необхідність ефективного оцінювання та управління людськими ресурсами в умовах невизначеності та нестабільності. Як показує практика, традиційні методи оцінювання, які застосовувалися до війни, більше не відповідають реаліям післявоєнного періоду, коли підприємства стикаються з новими викликами та потребують адаптації до змінюваного середовища. За цих умов важливим аспектом є інтеграція новітніх технологій з інноваційними підходами у процес управління людськими ресурсами. Це включає впровадження цифрових інструментів для моніторингу та аналізу ефективності праці, застосування штучного інтелекту для прогнозування тенденцій на ринку праці, а також розробку гнучких стратегій навчання та розвитку персоналу, які б відповідали сучасним викликам. Перед людськими ресурсами зокрема в галузі інформаційних технологій, стають нові виклики та вимоги, що акцентовано на творчих здібностях, інноваційному мисленні та здатності до навчання й адаптації. В цьому контексті, люди перестають бути просто «ресурсом», а стають активними учасниками, чиї таланти та здібності є ключовими для інновацій та загального успіху підприємства. Мета роботи полягає у визначенні людських ресурсів з використанням міжнародних спостерігань за умов воєнної міграції та релокації бізнесу в країні. Доведено, якісне управління людськими ресурсами можливе за умови використання комплексного підходу, що враховує економічні та соціальні чинники. Оцінку людського капіталу можна провести через чисельність інтелектуальних працівників і обсяг інформації, знань і навичок, яким вони володіють, через кількість лідерів, генераторів ідей, та за допомогою індексного підходу. Визначено, переважними якостями у визначенні рівня професіоналізму людських ресурсів вважаються адаптивне та своєчасне управління змінами, гнучкість, критичне мислення та розвиток емоційного інтелекту, володіння технологіями цифровізації штучного інтелекту, а також все більшими стають вимоги до співробітників вільного володіння іноземними мовами. An important problem that has arisen for enterprises in the current conditions of the industrial economy and development of Ukraine and will be relevant in the post-war period is the need for effective assessment and management of human resources in conditions of uncertainty and instability. As practice shows, traditional assessment methods that were used before the war no longer correspond to the realities of the post-war period, when enterprises are faced with new challenges and need to adapt to a changing environment. Under these conditions, an important aspect is the integration of new technologies with innovative approaches into the human resources management process. This includes the implementation of digital tools for monitoring and analyzing labor efficiency, the use of artificial intelligence to predict trends in the labor market, as well as the development of flexible training and personnel development strategies that would meet modern challenges. Human resources, in particular in the field of information technology, are facing new challenges and requirements, which emphasize creative abilities, innovative thinking and the ability to learn and adapt. In this context, people cease to be just a «resource», but become active participants whose talents and abilities are key to innovation and the overall success of the enterprise. The purpose of the work is to determine human resources using international observations in the context of military migration and business relocation in the country. It is proven that high-quality human resources management is possible if an integrated approach is used, taking into account economic and social factors. Human capital can be accessed through the number of intellectual workers and the amount of information, knowledge and skills they possess, through the number of leaders, idea generators, and using an index approach. It is determined that the predominant qualities in determining the level of professionalism of human resources are adaptive and timely change management, flexibility, critical thinking and development of emotional intelligence, mastery of artificial intelligence digitalization technologies, and the requirements for employees to be fluent in foreign languages are becoming increasingly high.