Управління об’єктами інтелектуальної власності в інноваційній діяльності промислових підприємств - Харковина, О.Г.; Ван Фей (Управління економікою: теорія та практика, 2024)
У статті висвітлюються теоретико-методологічні та прикладні аспекти управління об’єктами інтелектуальної власності (ІВ) у контексті інноваційної діяльності високотехнологічних промислових підприємств. Обґрунтовано актуальність дослідження, зумовлену трансформацією економічних відносин під впливом глобалізації та посиленням ролі інтелектуального капіталу в забезпеченні конкурентоспроможності. ІВ розглядається як ключовий актив, що виступає інструментом реалізації інновацій, джерелом монетизації знань і засобом формування довгострокових переваг на ринку. У статті охарактеризовано основні функції управління ІВ на підприємствах: аналітичну (оцінка ІВ, аналіз ринку та технологій), планування (визначення стратегічних напрямів ІВ), організаційну (створення системи управління), правову (захист прав), мотиваційну (стимулювання персоналу), комерціалізаційну (впровадження ІВ у господарську діяльність), контрольну (моніторинг результатів), а також інноваційну та стратегічну функції. У межах дослідження наголошено на необхідності формування цілісної політики управління ІВ, що базується на принципах захисту прав, ефективного використання ресурсів, обліку нематеріальних активів і стимулювання інноваційної активності. Особливу увагу приділено аналізу бар’єрів у сфері ІВ, серед яких: незахищеність знань, слабка комунікація між структурами, недостатній рівень обліку ІВ, проблеми комерціалізації новацій. Запропоновано рішення для їх подолання, включаючи створення баз даних ІВ, управління життєвим циклом інновацій, організацію правового захисту, розвиток трансферу технологій, а також формування партнерських моделей реалізації НДДКР. ІВ розглядається не лише як результат інтелектуальної праці, а як повноцінний інструмент стратегічного менеджменту, що впливає на ринкову вартість підприємства, рівень інвестиційної привабливості та інноваційний розвиток. Сформульовано висновок, що ефективне управління правами ІВ у високотехнологічному секторі є необхідною умовою сталого розвитку підприємств, їх адаптації до сучасного ринку, формування нових стандартів інноваційної діяльності, а також ключовим чинником національної конкурентоспроможності. The article explores theoretical, methodological, and practical aspects of managing intellectual property (IP) in the innovation activities of high-tech industrial enterprises. The relevance of the study is substantiated by the transformation of economic relations under the influence of globalization and the growing role of intellectual capital in ensuring enterprise competitiveness. Intellectual property is considered a key asset and a strategic tool for implementing innovations, monetizing knowledge, and building long-term market advantages. The study identifies and analyzes the core functions of IP management: analytical (assessment of IP assets and the technological landscape), planning (strategic priorities and patenting), organizational (structuring IP management systems), legal (IP rights protection), motivational (incentivizing innovation among employees), commercialization (integrating IP into business activities), control (monitoring efficiency), as well as innovation and strategic functions. The article emphasizes the need for a comprehensive IP management policy grounded in principles of legal protection, efficient use of resources, intangible asset accounting, and innovation stimulation. The authors examine key barriers to effective IP management, including the vulnerability of knowledge and technologies, lack of internal and external communication, disorganized IP asset accounting, and challenges in commercialization. To address these issues, the paper suggests developing IP databases, managing innovation life cycles, organizing legal protection systems, facilitating technology transfer, and fostering collaborative R&D models. IP is positioned not merely as a legal or scientific output but as an integral instrument of strategic enterprise management, influencing market value, investment appeal, and innovation-driven development. The article concludes that efficient IP management in high-tech sectors is essential for the sustainable development of enterprises, their adaptation to rapidly changing market conditions, the establishment of new standards of innovation activity, and as a key factor in enhancing national competitiveness.