Україністика в Археологічному та етнографічному музеї в Лодзі - Коваль-Фучило, І. (Народна творчість та етнологія, 2022)
В Археологічному та етнографічному музеї в Лодзі у відділі народного костюма і тканин від 1934 року зберігається колекція народного гуцульського вбрання. Вишуканість, барвистість, оригінальність цієї збірки, особливо краса жіночих нагрудних прикрас свого часу надихнула відому польську етнографиню Аліцію Возняк приділити наукову увагу її особливостям. Вагомим здобутком польської та української етнографії є книга Аліції Возняк «Вирізнені одягом. Гуцульщина – традиція та сучасність» (Лодзь, 2012) (Woźniak Alicja. Wyróżnieni strojem. Huculszczyzna – tradycja i współczesność. Łódź : Muzeum Archeologiczne i Etnograficzne w Łodzi, 2012. 196 s.). Це – наукове альбомне багато ілюстроване видання (містить 489 фото) про народний стрій Гуцульщини. Книга містить вісім розділів, які присвячені аналізу географічних особливостей краю; особливостям збереження та передачі народної традиції виготовлення й носіння вбрання, аксесуарів; сучасним тенденціям у народному одязі. Авторка доходить висновку, що збереження народних традицій на Гуцульщині є зовнішнім маркером національної свідомості.