Науковий доробок видатної мистецтвознавиці в оцінках її сучасників та учнів - Хай, М.; Романюк, І.; Дудар, О. (Народна творчість та етнологія, 2022)
Стаття присвячена спогадам про докторку мистецтвознавства, професорку, членкиню-кореспондентку Національної академії мистецтв України Софію Йосипівну Грицу. Розглядається постать С. Грици як творця наукової школи, теорії пісенної парадигми та методики структурно-типологічного аналізу пісенного мелосу. Окрема увага приділяється розповідям про неї як педагогиню, яка виховала плеяду вчених, котрі стали послідовниками та однодумцями, продовживши справу наставниці у власних наукових дослідженнях. Подаються особисті спогади про регіональне дослідження фольклору Поділля під орудою Софії Йосипівни, про спільні експедиційні поїздки на Хмельниччину. The article is devoted to the reminiscences of Sofiya Yosypivna Hrytsa, a Doctor of Art Studies, a professor, and a corresponding member of the National Academy of Arts of Ukraine. The figure of Sofiya Yosypivna Hrytsa as the creator of the scientific school, the theory of song paradigm, and methods of structural-typological analysis of song melody are considered. Peculiar attention is paid to the reminiscences of Sofiya Yosypivna Hrytsa as a teacher who has trained a constellation of scientists. They have become followers and like-minded persons, continuing the work of a teacher in their research. The personal memoirs about the regional study of the folklore of Podillia under the leadership of S. Y. Hrytsa and joint expeditionary trips to the Khmelnytsky region are submitted.