Морально-етична термінологія в українській філософській думці - Мех, Н. (Народна творчість та етнологія, 2022)
Наше дослідження є спробою поглянути на поняття ВДЯЧНІСТЬ крізь призму філософської концепції Г. Сковороди, знакової постаті нашої культури, саме сьогодні, коли український етнос бореться за своє існування, а проблема ВДЯЧНОСТІ набуває ще більшої актуальності. Висвітлено феномен ВДЯЧНОСТІ в науковому та культурному просторі як своєрідний засіб та можливість для конкретної людини якісно змінити своє життя, відчути цінність себе та іншого. Ціннісність ВДЯЧНОСТІ для Григорія Сковороди, 300 років від дня народження якого виповнюється цьогоріч, є беззаперечною. Людина, яка задоволена тим, що має, – щаслива. Міркування та погляди Великого Українця є важливими та потрібними в наш час, адже йдеться про вічні, нетлінні цінності, які сягають вглиб століть та актуалізують у свідомості сучасної людини сакральні смисли. У статті подано сучасний погляд на поняття ВДЯЧНІСТЬ, який з’явився в українському культурному просторі, а саме – розуміння ВДЯЧНОСТІ як пам’яті, що діє. The submitted study is an attempt to consider the notion of GRATITUDE in the light of the philosophical conception of H. Skovoroda, a significant figure of our culture, just today, when Ukrainian ethnos is fighting for existence, and the problem of GRATITUDE becomes even more relevant. The phenomenon of GRATITUDE is described in the scientific and cultural space as a peculiar means and opportunity for a particular person to change life qualitatively, and feel the value of themselves and others. The 300th anniversary of Hryhoriy Skovoroda's birthday is celebrated this year. The value of GRATITUDE for him is undeniable. A person who is satisfied with what he has is happy. The thoughts and views of the Great Ukrainian are important and necessary nowadays because we are talking about eternal, imperishable values running up to centuries and actualizing the sacred meanings in the minds of modern man. A modern view on the concept of GRATITUDE, which has appeared in the Ukrainian cultural space, namely the understanding of GRATITUDE as a memory that works is submitted in the article.