Культурна спадщина України: до питання дослідження її стану в контексті наслідків військового вторгнення - Чегусова, З. (Народна творчість та етнологія, 2022)
Статтю присвячено актуальним питанням стану історико-культурної спадщини під час повномасштабного вторгнення Росії на територію України 2022 року. Порушені в статті проблеми нових реалій і аспектів дослідження полягають у створенні об’єктивного наукового аналізу стану значимих об’єктів національної історико-культурної спадщини шляхом вивчення та систематизації втрачених чи частково зруйнованих нерухомих пам’яток – архітектурних споруд різного призначення в синтезі з творами монументального й образотворчого мистецтв, а також рухомих пам’яток – творів декоративного мистецтва в музейних колекціях України під час повномасштабної російської збройної агресії на території України 2022 року. Нагальна необхідність у фіксації пошкоджених і зруйнованих мистецьких пам’яток пояснюється необхідністю порушення питання про репарації та їхнє відновлення після перемоги нашого народу в російсько-українській війні. The article is dedicated to the topical issues of the state of historical and cultural heritage during the full-scale invasion of Russia on the territory of Ukraine in 2022. The problems of new realia and aspects of the research raised in the article consist in the creation of the impartial scientific analysis of the state of significant objects of the national historical and cultural heritage by the way of study and systematization of the lost or partly ruined immovable monuments – architectural buildings of various purpose in the synthesis with the works of monumental and fine arts as well as the movable monuments – the works of decorative art in the museum collections of Ukraine during the full-scale Russian armed aggression on the territory of Ukraine in 2022. The urgent necessity of the fixation on damaged and ruined artistic monuments is explained by the exigency to raise questions on the reparations and their renewal after the victory of our people in the Russian-Ukrainian war.