Імперська генетична спадщина великої російської культури та українське «розстріляне відродження 3.0» - Матусяк, А. (Народна творчість та етнологія, 2022)
Ця стаття є відповіддю головному редакторові розділу «Ale Historia» у виданні «Gazeta Wyborcza» Мирославу Мацьоровському, який попросив автора пояснити свою думку з приводу інтерв’ю з професором Тадеушем Клімовичем від 16 березня 2022 року під заголовком «Раніше я вірив, що росіяни зміняться, а зараз я уже не вірю». Переклад з польської М. Карацуби, В. Головатюк, Л. Халюк, І. Коваль-Фучило.