Управління будівельними проєктами у форматі мультипроєктного державно-приватного партнерства - Гончар, В.В.; Калінін, О.В. (Управління економікою: теорія та практика, 2024)
У статті розглянуто особливості управління проєктами у форматі державно-приватного партнерства (ДПП) у будівельній галузі. Дослідження акцентує увагу на необхідності залучення приватного капіталу для реалізації стратегічних інфраструктурних проєктів, які сприяють економічному розвитку та підвищенню якості управління державними активами. Аналіз наукових праць дозволив визначити основні виклики та перспективи застосування ДПП в Україні, а також оцінити ефективність міжнародних підходів до цієї форми співпраці. Робота також висвітлює ключові аспекти мультипроєктного партнерства в будівництві, що дозволяє ефективніше координувати кілька взаємопов’язаних проєктів, зменшувати фінансові ризики та оптимізувати використання ресурсів. Розглянуто основні моделі мультипроєктного партнерства, серед яких рамкові угоди, стратегічні альянси, спільні підприємства та державно-приватне партнерство. Дослідження підкреслює важливість застосування цифрових технологій, таких як BIM-моделювання та інтегроване управління проєктами (IPD), для підвищення ефективності реалізації будівельних ініціатив. Значну увагу приділено питанням сталого розвитку у контексті ДПП, зокрема впливу будівельних проєктів на довкілля, соціальну відповідальність та економічну стійкість. Проаналізовано світовий досвід та статистичні дані щодо зростання ринку ДПП, а також роль регуляторних реформ у стимулюванні інвестицій. Результати дослідження можуть бути використані для вдосконалення механізмів управління інфраструктурними проєктами, оптимізації фінансування, покращення нормативно-правового забезпечення та розробки стратегій ефективної взаємодії державного та приватного секторів у будівництві. This study examines the specifics of project management within the framework of public-private partnerships (PPP) in the construction industry. The research highlights the necessity of attracting private capital for the implementation of strategic infrastructure projects that contribute to economic development and enhance the management of public assets. The analysis of scientific works has identified the main challenges and prospects of PPP implementation in Ukraine, as well as assessed the effectiveness of international approaches to this form of cooperation. The study also explores key aspects of multi-project partnerships in construction, which enable more efficient coordination of multiple interrelated projects, reduce financial risks, and optimize resource utilization. The main models of multi-project partnerships are examined, including framework agreements, strategic alliances, joint ventures, and public-private partnerships. The research emphasizes the importance of digital technologies, such as BIM modeling and Integrated Project Delivery (IPD), in enhancing the efficiency of construction initiatives. Significant attention is given to sustainable development issues within the PPP context, particularly the environmental impact of construction projects, social responsibility, and economic resilience. The study analyzes global experience and statistical data on the growth of the PPP market, as well as the role of regulatory reforms in stimulating investments. The findings of this research can be used to improve infrastructure project management mechanisms, optimize financing strategies, enhance regulatory frameworks, and develop effective interaction strategies between the public and private sectors in construction.