Світовий ринок програмного забезпечення біоінженерії: стан, сегментний аналіз, динаміка та перспективи - Малишев, В.В.; Габ, А.І.; Шахнін, Д.Б.; Коваленко, В.В. (Управління економікою: теорія та практика, 2024)
Об’єктом дослідження є стан, сегментний аналіз, динаміка та перспективи світового ринку програмного забезпечення біоінженерії. Аналіз та систематизація літературних даних дозволили узагальнити результати досліджень у галузі програмного забезпечення біоінженерії та в подальшому здійснювати обґрунтований підхід до розвитку вітчизняної біоінженерії й передбачити шляхи інтеграції вітчизняної науки й інженерії до європейського і світового простору. Для проведення маркетингового аналізу застосовано метод пошуку літературних даних та метод аналізу. Наведено основні тенденції, обсяги, темпи та чинники зростання ринку програмного забезпечення біоінженерії, деякі обмеження його застосування. Передбачається, що новими тенденціями та досягненнями в галузі біотехнології та біоінженерії будуть: синтетична біологія; передові методи секвенування ДНК; біодрук; передові біоматеріали; прецизійна медицина. Перспективними можливостями світового ринку програмного забезпечення біоінженерії є зрослий обсяг медичних даних та досягнення у прецизійній медицині. Аналіз ринку програмного забезпечення здійснено за такими сегментами: технологіями розгортання служби програмного забезпечення, кінцевим споживачем, географічними регіонами, постачальниками продукції, використанням. Показано вплив COVID-19 на ринок. Визначено потенційний попит і обсяг ринків різних країн світу, відстежено динаміку та конкуренцію на світовому ринку. Узагальнено стан і зазначено тенденції подальшого розвитку програмного забезпечення біоінженерії. The object of the study is the status, segment analysis, dynamics, and prospects of the global bioengineering software market. The analysis and systematization of literature data made it possible to summarize the results of research in the field of bioengineering software and subsequently take a reasonable approach to the development of the domestic branch of bioengineering and to provide ways of integration of domestic science and engineering into the European and world space. For marketing analysis, the method of searching for literature data and the method of analysis were used. The main trends, volumes, pace, and factors of growth of the bioengineering software market, as well as some restrictions on its application are presented. It is envisaged that new trends and achievements in the field of biotechnology and bioengineering will be: synthetic biology; advanced methods of DNA sequencing; bioprinting; advanced biomaterials; and precision medicine. The prospective opportunities for the global bioengineering software market are the growing amount of medical data and achievements in precision medicine. The analysis of the software market is carried out in the following segments: software deployment technologies, end consumers, geographical regions, products, and use. The impact of the Covid-19 on the market is shown. The potential demand and volume of markets in different countries of the world is determined; dynamics and competition in the world market are monitored. The state is summarized and the trends of further development of bioengineering software are indicated.