Кластер циркулярної економіки як драйвер зеленого та цифрового переходу: європейський вимір і українські перспективи - Солдак, М.О. (Управління економікою: теорія та практика, 2024)
У статті досліджено роль кластеру циркулярної економіки як інституційного механізму підтримки зеленого та цифрового переходу. Обґрунтовано, що кластерний підхід сприяє розвитку міжгалузевої кооперації, прискоренню екологізації виробництва та впровадженню цифрових інструментів в управління ресурсами. Проаналізовано ключові елементи інфраструктурної моделі Кластеру циркулярної економіки України (КЦЕ), включаючи цифрову платформу Waste Ukraine Analytics (WUA), ініціативи зі створення лабораторій з аналізу матеріальних фракцій, освітні програми для громад та підприємств, а також інституційну взаємодію з органами місцевого самоврядування. На прикладі територіальної громади розглянуто механізм локалізації циркулярної моделі та побудови повного ланцюга доданої вартості на основі повторного використання ПЕТ-відходів. Наведено європейські приклади кластерів циркулярної економіки, що функціонують у рамках політик Європейського зеленого курсу, та визначено напрями адаптації цих практик в українському контексті. Запропоновано підходи до активізації публічно-приватного партнерства, розвитку людського капіталу та розширення цифрової інфраструктури в межах кластерних моделей для забезпечення стійкої трансформації економіки України. The article explores the role of the circular economy cluster as an institutional mechanism for supporting the green and digital transition. It substantiates that the cluster-based approach promotes cross-sectoral cooperation, accelerates the greening of production, and facilitates the implementation of digital tools in resource management. The paper analyzes the key elements of the infrastructure model of the Circular Economy Cluster of Ukraine (CEC), including the digital platform Waste Ukraine Analytics (WUA), initiatives for establishing laboratories for material fraction analysis, educational programs for communities and businesses, as well as institutional interaction with local governments. Using the case of a territorial community, the article illustrates a localized circular model and the development of a complete value chain based on the reuse of PET waste. It presents European examples of circular economy clusters operating within the frameworks of the European Green Deal and identifies pathways for adapting such practices in Ukraine. The article proposes approaches to strengthening public-private partnerships, developing human capital, and expanding digital infrastructure within cluster models to ensure a resilient transformation of the Ukrainian economy.