Національна інвентивність та її роль у формуванні української ідентичності - Дєдуш, О. (Народна творчість та етнологія, 2022)
У статті розглянуто явище національної інвентивності – комплекс ідейно-технологічних винаходів, які засвідчують історичну унікальність або часове новаторство української нації поміж інших національних спільнот. Національна інвентивність наочно демонструє національні здобутки певної нації та виступає потужним генератором національної гордості та ідентичності. Запропоновано власну типологію об’єктів національної інвенційності та кореляцію кожного типу з її популярністю та поширеністю в масовій свідомості. Через свій символьний потенціал, маніпуляції із цією категорією несуть значні ризики для використання в пропаганді, як це було в першій половині ХХ ст., так відбувається і тепер у російській агресивній автократії. Певні гіперболізації та неоднозначне трактування першості чи унікальності українських новаторських ідей і винаходів трапляються досі не лише в ЗМІ та соцмережах, а й серед наукових публікацій. Однак для гідної презентації всього інвентивного спадку на світовій арені українське суспільство має правдиво й чітко висвітлювати свій внесок в ідейний та технологічний поступ. The phenomenon of national inventivity is considered in the article. It is a complex of ideas and technological inventions that prove the historical uniqueness or temporal innovation of the Ukrainian nation among other national communities. The national inventivity demonstrates obviously the national achievements of a certain nation and it stands out as a powerful generator of national pride and identity. Own typology of the objects of national inventivity and the correlation of each type with its popularity and spread in the mass consciousness are submitted. Because of the symbolic potential, manipulations with this category carry significant risks for use in propaganda, as it has been in the first half of the twentieth century, and is happening now in Russian aggressive autocracy. Certain exaggerations and ambiguous interpretations of the primacy or uniqueness of Ukrainian innovative ideas and inventions still occur not only in the media and social networks but also in scientific published works. However, to claim adequately the entire inventive heritage on the world stage, Ukrainian society has to describe the contribution to the ideological and technological development truthfully and clearly.