«Велика мандрівка» «Пласту»: з Німеччини до Австралії - Перга, Т. (Народна творчість та етнологія, 2022)
У статті розглянуто малодосліджені сторінки з історії «Пласту» – відродження організації в таборах для військовополонених – Ді‑Пі – у Німеччині після Другої світової війни і початок діяльності організації в Австралії. Зроблено висновок, що створення перших пластових гуртків у цей період мало стихійний характер і відбувалося в рамках активного суспільно-політичного, культурного, релігійного та господарського життя українців у таборах Ді‑Пі. Для спрямування цього процесу в організоване русло було відроджено Союз українських пластунів-емігрантів (СУПЕ) на чолі з командантом Атанасом Фіголем. Упродовж 1945–1948 років він провів низку зібрань, які мали важливе значення для подальшого розвитку «Пласту», адже на них були сформовані організаційні та ідеологічні засади його діяльності, що їх проаналізовано в запропонованому дослідженні. Доведено, що віховим для «Пласту» став Конгрес в Ашшафенбурзі 1948 року, який відбувся в рамках святкування 35‑ліття створення організації. З огляду на початок переїзду багатьох українців до місць нового осідку, Конгрес пройшов під гаслом «В далеку мандрівку до великої мети». З’ясовано, що на ньому були окреслені головні загрози, які в розумінні тогочасних керівників і лідерів «Пласту» чекали українців на чужині, моральні, духовні й ідеологічні надбання, які вони мали взяти із собою в мандрівку, вимоги до фізичного розвитку та національно-патріотичного виховання, ідеалу молодого українця, збереження національного й культурного простору тощо. Названі вище напрями було покладено в основу розбудови діяльності «Пласту» і в Австралії, куди перша хвиля українських емігрантів прибула в 1948–1951 роках. Виявлено головні шляхи їх упровадження, а також виклики, з якими українці зіштовхнулися на теренах нового континенту. У дослідженні введено в науковий обіг прізвища перших пластунів в Австралії, дані щодо їхньої чисельності, локації гуртків, мистецьких колективів, у яких вони брали участь. Insufficiently known pages from the history of Plast are considered in the article. They were concerned with the revival of the organization in the camps for prisoners of war – DPs – in Germany after World War II and the beginning of the organization activities in Australia. It is concluded that the formation of the first Plast circles during this period was spontaneous and took place within the framework of active social, political, cultural, religious, and economic life of Ukrainians in the DP camps. The Union of Ukrainian Plast Emigrants (UUPE) led by commandant Atanas Figol has been revived to direct this process to an organized course. During 1945–1948 he conducted a number of meetings important for the further development of Plast. Organizational and ideological principles of its activities analyzed in the submitted research are formed at them. It is proved that the Congress in Aschaffenburg of 1948 has become a milestone event for Plast. It has taken place as a part of a celebration of the 35th anniversary of the organization's creation. Taking into account the beginning of the relocation of many Ukrainians to the places of the new settlement, the Congress has been held under the slogan On a Long Journey to a Great Goal. It is found that the main threats awaiting Ukrainians abroad in the understanding of the Plast leaders of this period are described. Attention is also paid to a moral, spiritual, and ideological heritage that Plast members should take in this journey; the requirements for physical development and national-patriotic education; the ideal of a young Ukrainian; ways of preservation of national and cultural space, etc. These guidelines have formed the basis for the development of Plast activities in Australia, where the first wave of Ukrainian emigrants arrived in 1948–1951. The main ways of their implementation, as well as the challenges faced by Ukrainians on the new continent territory, are revealed. The names of the first Plast members in Australia, data on their number, the location of circles, and artistic groups in which they participate, are introduced into scientific circulation in the research.