Проблеми номінації повстанської пісні - Сокіл, Г. (Народна творчість та етнологія, 2022)
Важливим аспектом дослідження фольклору є термінологічні питання, чітке трактування яких допомагає і значно полегшує наукові дослідження. На сучасному етапі стикаємося з різними дефініціями самого явища «повстанський фольклор», зокрема «повстанська пісня» («антиокупаційний», «партизанський», «невільничий», «фольклор лісових хлопців», «фольклор спротиву» та ін.). Паралельно вживаються такі визначення, як «повстанські пісні», «пісні УПА», «революційні пісні», «бандерівські пісні», «воєнні пісні». Узагальнено погляди дослідників цього пласта усної словесності й висловлено авторські візії. Метою запропонованої статті є проаналізувати проблеми вивчення повстанської пісні в сучасний період, з’ясувати питання термінології та критеріїв жанрового розподілу. Terminological issues are considered an important aspect of the folklore study. Their clear interpretation helps and makes it easy to carry out the research. We face various definitions of the phenomenon «rebellious folklore» and, in particular, «rebellious song» («anti occupational», «guerilla», «slave», «the folklore of forest guys», «rebellious folklore», etc.) at the modern stage. The definitions «rebellious songs», «the songs of the Ukrainian Insurgent Army», «revolutionary», «Bandera’s songs», and «military songs» are used simultaneously. The views of the researchers of this oral vocabulary level are generalized and the authoress visions are expressed. The purpose of the submitted article is to analyze the problems of study and nomination of a rebellious song in the modern period, to determine the questions of terminology and the criteria of genre division.