Перші музеї на Житомирщині - Лащук, Ю. (Народна творчість та етнографія, 1992)
За прикладом Чернігівщини в другій половині XIX ст. у Волинській губернії створюються перші громадські музеї та науково-дослідні гуртки, що в умовах олександрівської дійсності, ознаменованої горезвісним Емським указом, могли існувати і легально діяти на українських землях здебільшого під вивіскою «церковних». Першим музеєм у Волинській губернії слід вважати Житомирський, що виник разом із заснуванням бібліотеки, відкритої 15 жовтня 1865 р.