Музичні вставки в українських казках - Луганська, К. (Народна творчість та етнографія, 1992)
В українському фольклорі існують казки, художня структура яких включає музично-поетичні діалоги та монологи-приспівки. Наявність пісенних фрагментів в казковому епосі є свідченням архаїки, нерозривного зв’язку в минулому з міфом, де музично-поетичні кліше виконували функції, пов’язані з міфологічним мисленням творців і виконавців. З плином часу пісенні фрагменти втратили ритуальне, магічне призначення і перетворились на орнаментальне оздоблення казки, в якій «пісенька грає словом, вона цікава і забавна; казки з пісенними вставками належать переважно до дитячої аудиторії».