Народний герой українських Карпат Олекса Довбуш - Будівський, П. (Народна творчість та етнографія, 1992)
Не витерпівши каторжної праці, Олекса вступив у загони опришків, так званих «чорних хлопців» (назва, мабуть, походить від місця їх стоянок у Чорногорі та чорних сорочок, що носили). Завдяки неабияким організаторським здібностям, надзвичайній сміливості, виключній завзятості, палаючій ненависті до гнобителів він став ватажком опришківського руху.