Народознавець і дослідник кустарних промислів - Ханко, В. (Народна творчість та етнографія, 1992)
Протягом трьох десятиріч — в 1880-х, 1890-х і 1900-х роках — Віктор Іванович Василенко (1839—1917 рр.) був широковідомий як вчений, його знали по блискучих виступах на з’їздах, зібраннях, присвячених статистичним, народнознавчим і сільськогосподарським питанням. Від 1914 року наступає період забуття цього визначного етнографа, статистика й дослідника кустарних промислів Полтавщини.