Україна моїх блакитних днів. Вступне слово Федорука Олександра - Грищенко, О. (Народна творчість та етнографія, 1993)
Олекса Грищенко серед трійки видатних українських художників у Франції — Олекса Грищенко, Михайло Андрієнко, Василь Хмелюк — знаний найбільше. Справа не тільки в тому, що є доступ до його мистецьких речей, частина яких (понад 70 творів) зберігається в окремій фундації Олекси Грищенка в Українському інституті в Америці, а частина в багатьох музеях світу (Париж, Копенгаген, Брюссель, Монако, Москва, Монреаль, Мадрід і т. д.). Сам він бездоганно володів пензлем, але широкий його талант виявився також у белетристиці, мистецтвознавстві.