Специфіка народної культури Пряшівщини - Бача, Ю. (Народна творчість та етнографія, 1993)
Історичне життя закарпатських українців протягом віків набуло досить специфічних рис. Спричинили це історичні умови — передусім такі, як компактність життя населення та натуральний спосіб господарювання, який затримався в Карпатах по суті до початку XX ст.