У пошуках власної ідентичності. Життя очима внутрішньо переміщених осіб (за польовими матеріалами) - Калач, О. (Народна творчість та етнологія, 2022)
У статті здійснено одну з перших в етнологічній науці спроб стисло проаналізувати події 2014 та 2022 років на Сході нашої держави на основі записаних face-to-face інтерв’ю з очевидцями за заздалегідь підготованим авторським питальником. Особливу увагу зосереджено на простеженні змін в усвідомленні населенням краю своїх мовно-культурних інтересів, громадянських цінностей і геополітичних пріоритетів у системі етнічної та національної ідентифікації, а також на дослідженні проблем і перспектив розвитку української ідентичності в регіоні. Розкрито позиції респондентів щодо ключових, на наш погляд, питань: причини початку збройного протистояння на Сході України, основні напрямки внутрішньої та зовнішньої політики нашої держави, світоглядні позиції, мовне питання, довіра до засобів масової інформації. З початком російсько-українського збройного протистояння істотних змін зазнає географія дослідження: спочатку анексували АР Крим, потім захопили частини Донецької та Луганської областей. Відповідно відпав сегмент, який практично постійно підтримував проросійський вектор розвитку нашої держави та висловлювався за надання особливого статусу російській мові. Ще частина зазначених регіонів була звільнена після тимчасової окупації у 2014 році. І вже тоді почали проростати перші зернята проукраїнської орієнтації громадян, відбувалися зміни у світогляді, сприйнятті та виборі інформації. Опитані нами респонденти прожили вісім років у змінному соціокультурному середовищі, потім пережили повторний стрес 24 лютого 2022 року. Як результат – повний збіг поглядів наших інформантів з даними останніх соціологічних опитувань на території, підконтрольній українській владі. В українців принципово змінилося ставлення до держави: війна за кілька днів об’єднала всі регіони України у прагненні перемоги, впевненості у кращому майбутньому. Беззаперечними є перемога над ворогом, відбудова країни, розвиток самостійної вільної держави, унітарної за своїм устроєм, вступ до ЄС та НАТО, єдина українська державна мова, забезпечення і дотримання її функціонування на всіх рівнях. Усе вищеперераховане уможливлює констатацію необхідності подальшого ґрунтовного студіювання досліджуваного нами питання в поєднанні з теоретичним доробком різних наукових дисциплін. The submitted article is one of the first attempts in ethnological science to analyze shortly the events of 2014 and 2022 in the East of our state after the recorded face-to-face interviews with the eyewitnesses according to the beforehand prepared questionnaire by the authoress personally. Peculiar attention is paid to the consideration of changes in the comprehension of the language and cultural interests, civic values, and geopolitical priorities by the population of the region in the system of ethnic and national identification, and also the study of the problems and prospects of development of Ukrainian identity in the region. The respondents’ positions concerning key, in our opinion, issues: causes of the beginning of armed confrontation in the East of Ukraine, the main trends of internal and foreign affairs of our state, world view, language issue, trust in the mass media, are described. The geography of the research has undergone significant changes with the beginning of Russian-Ukrainian armed confrontation: at first the Crimea is annexed, then the parts of Donetsk and Luhansk regions are captured. Accordingly, the segment almost always supporting the pro-Russian vector of our state development and speaking in favor of granting a special status of the Russian language has dropped. Another part of the mentioned regions has been released after temporary occupation in 2014. It is just the period of the appearance of the first signs of pro-Ukrainian finding of the citizens, when the changes in worldview, perception, and selection of information take place. The respondents, interrogated by us, have been living for eight years in the changed social and cultural surroundings, then they have endured the second stress on February 24, 2022. As a result, we see a complete coincidence of views of our informants with the data of the latest sociological surveys on the territory, controlled by Ukrainian government. Ukrainians have changed attitude to the state fundamentally: all regions of Ukraine are united in several days in the desire of victory, confidence in a better future. Victory over the enemy, reconstruction of the country, development of independent free state, unitary in its structure, entering to the EU and NATO, the only Ukrainian state language, ensuring and complying of its functioning on all levels are considered as the undeniable facts. All mentioned above gives an opportunity to state the necessity of a further thorough study of the considered question in combination with the theoretical work of various scientific disciplines.