Слово про українське образотворче мистецтво в Парижі - Коваль-Фучило, І. (Народна творчість та етнологія, 2022)
8 вересня 2022 року в залі засідань Національного інституту історії мистецтва (INHA) в Парижі відбувся науковий симпозіум «Історія сучасного мистецтва в Україні: від опору системі до побудови спільного майбутнього». Організаторами засідання були Оксана Баршинова, заступниця директора з виставкової роботи Національного художнього музею України (NAMU, Київ), історикиня мистецтва, і Ніколя Лючі-Гутніков, куратор Музею сучасного мистецтва в Центрі Помпіду, завідувач Бібліотеки Кандинського. Упродовж останніх шістдесяти років українське сучасне мистецтво здобуло досвід різних течій і практик – від концептуального мистецтва до постмодерністських жестів і сучасних тенденцій. Для українського сучасного мистецтва завжди актуальні питання пам’яті, покинутості, забуття, переписування історії та прагнення відновити розірвані зв’язки з традицією. Доповіді учасників були присвячені основним темам, які розкривають специфіку української спадщини. Особливий акцент було зроблено на мистецьких центрах України в Києві, Одесі, Харкові, Львові. Усього було заслухано дев’ять доповідей.