Світова прем’єра ораторії «Скорбна мати» Якова Яциневича на поезію Павла Тичини - Гетьман, В. (Народна творчість та етнологія, 2022)
26 листопада 2022 року у великій залі Національного університету «Києво-Могилянська академія» відбулася знакова подія українського культурного життя в дні війни – світова прем’єра раніше не знаної ораторії «Скорбна мати» Якова Яциневича на поезію Павла Тичини. Це спільний мистецький проєкт Народної академічної хорової капели «Почайна» НУ «Києво-Могилянська академія» (художній керівник – народний артист України Олександр Жигун), Заслуженого академічного ансамблю пісні і танцю Збройних Сил України (художній керівник – заслужений діяч мистецтв України Дмитро Антонюк) та Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології ім. М. Т. Рильського НАН України (музикознавиця, яка вперше опублікувала ноти ораторії Валентина Кузик).