Русини і українці в країнах південних слов’ян: історія переселення та сучасне становище - Стаценко, Н. (Народна творчість та етнографія, 1993)
Останнім часом, коли Україна відкриває для себе духовне життя українців на всіх континентах світу, культура русинів і українців колишньої Югославії все ще значною мірою залишається маловідомою не лише для широкого загалу, а й для фахівців-українознавців. Необізнаність з історією формування найстаршої в Європі і світі української діаспори, її культурно-національним розвитком протягом двох з половиною століть, сучасними проблемами національної і культурної орієнтації нерідко спричиняється до поверхових або і упереджених суджень, зокрема, беззастережного ототожнення культурних здобутків русинів Югославії з антиукраїнським спрямуванням політичного русинства на Закарпатті.