[Архівний матеріал]. Відділ «Архівні наукові фонди рукописів та фонозаписів» Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології ім. М. Т. Рильського НАН України, ф. 1, од. зб. 661, арк. 56–64 (Народна творчість та етнологія, 2023)
Публікація містить архівні матеріали, які репрезентують польові записи членів Етнографічної комісії Всеукраїнської академії наук, здійснені в 1920–1930-х роках на теренах східних українських земель, які з 2014 року перебувають у сфері територіальних зазіхань росії. Частина цих експедиційних студій була оприлюднена в попередніх випусках нашого часопису. Сподіваємося, що вони будуть переконливим аргументом щодо заселеності зазначених земель українською етнічною спільнотою. А відтак нинішні агресивні воєнні зазіхання на ці терени окупаційних військ росії є безпідставними і такими, що суперечать нормам міжнародного права. The published work contains archival sources representing the field records of the members of the Ethnographic Commission of the All-Ukrainian Academy of Sciences, conducted in the 1920s–1930s on the territory of eastern Ukrainian lands, which since 2014 are in the sphere of territorial encroachments of russia. A part of these field studies has been published in previous issues of our journal. We hope that there will be a convincing argument concerning the inhabiting of the mentioned terrains by the Ukrainian ethnic community. Therefore, the current aggressive military encroachments on these territories by the occupying forces of russia are groundless and contrary to the norms of international law.