«Дай мені, Господи, серця чистого і духу сильного»: подробиці творчого життєпису сестер Олени та Ольги Кульчицьких (з архівних матеріалів) - Сторчай, О. (Народна творчість та етнологія, 2023)
Метою статті є опублікування цікавих і вагомих архівних матеріалів, що вперше вводяться до наукового обігу: «Біографічні данні, записані 1–3. ІХ. 1947. в санаторію “Синяк” на Закарпатті від О. Л. Кульчицької», «Автобіографія» Олени Кульчицької 1940‑х років та витяг з архівної енциклопедичної статті С. Бутника-Сіверського про участь у виставках Олени Кульчицької до 1947 року включно, у супроводі вступної статті та коментаря. Ці архівні документи будуть цікавими й корисними в подальших дослідженнях творчих життєписів мисткинь. Матеріали зберігаються у Відділі образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології ім. М. Т. Рильського НАН України і публікуються зі збереженням авторської стилістики, орфографії, пунктуації з незначними редакторськими правками. Творчість сестер Олени Львівни (1877–1967) та Ольги-Меланії Львівни (1873–1940) Кульчицьких займає визначне, знакове місце в історії вітчизняного мистецтва й органічно вписується в контекст європейського. Природний талант, інтелект, блискуче знання свого ремесла, художній смак, здатність творити навколо свій вишуканий, неповторний світ, погляд на мистецтво, гідність душі й помислів – риси, які притаманні обом сестрам. Діапазон творчої спадщини Олени Кульчицької широкий і добре відомий серед фахівців, освіченої публіки, прихильників образотворчого мистецтва. Художниця успішно творила в різних видах мистецтва: живопису, графіці, декоративно-прикладному. Талановитий рисувальник, аквареліст, ілюстратор, зокрема дитячих книжок, гравер, саме з її ім’ям пов’язують відродження технік офорта, деревориту, ліногравюри у вітчизняному мистецтві. Олена Кульчицька працювала в портретному, побутовому, пейзажному жанрах, релігійному живопису (створила унікальний іконостас); займалася художнім ткацтвом, моделюванням і проектуванням одягу, меблів, архітектурного декору, крім того, робила ескізи для кераміки, килимів. Відома своїми чудовими емалями, мисткиня працювала також у металі та скульптурі малих форм, ювелірній справі. Олена Кульчицька багато часу присвячувала викладацькій діяльності та етнографії. Вражає також її інтенсивна виставкова діяльність. Ольга Кульчицька – знаний майстер декоративно-прикладного мистецтва, килимарка, займалася також педагогічною практикою, разом із сестрою створили талановиті твори килимарського мистецтва. Архівні матеріали, що публікуються, безумовно, значною мірою доповнять подробицями творчі життєписи мисткинь, переважно Олени Кульчицької. The article’s purpose is to publish interesting and significant archival materials, introduced into scientific circulation for the first time, namely: Biographical Data, recorded from O. L. Kulchytska on September 1–3 1947 in the Sanatorium “Syniak” in Transcarpathia; Olena Kulchytska’s autobiography of the 1940s old and an excerpt from an S. Butnyk-Siverskyi’s archival encyclopedic entry about his participation in Olena Kulchytska’s exhibitions up to and including 1947, accompanied by an introductory article and commentary. These archival documents will be interesting and useful in further research of creative biographies of the mistresses. The materials are stored at the Department of Visual and Applied Arts of the M. Rylskyi Institute of Art Studies, Folkloristic, and Ethnology (National Academy of Sciences of Ukraine) and are published with keeping to authorial style, spelling, and punctuation with minor correcting. The creation of the sisters Olena Lvivna Kulchytska (1877–1967) and Olha-Melaniia Lvivna (1873–1940) Kulchytska occupies a prominent, significant place in the history of domestic art and organically fits into the context of European art. Natural talent, intelligence, brilliant knowledge of their craft, artistic taste, ability to emanate their own refined and unique world, their attitudes to art, dignity of soul, and intentions—these are the features that were inherent in both sisters. The range of Olena Kulchytska’s creative heritage is wide and well-known among specialists, the educated public, and admirers of fine arts. The artist successfully worked in various kinds of art: graphic art, painting, and applied arts. A gifted draftsman, watercolorist, aquafortist, and illustrator, in particular of children’s books, it is she who is associated with the revival of woodcutting and linocutting techniques in domestic art. Olena Kulchytska worked in portraiture, genre painting, and landscape painting, as well as in the genre of religious painting (she created a unique iconostasis); she was engaged in art weaving, modeling, and designing clothes, furniture, and architectural décor. In addition, she made sketches for ceramics and carpets. Known for her wonderful enamels, the mistress also worked in the fields of metal, small-scale sculpture, and jewelry. Olena Kulchytska devoted a lot of time to teaching and ethnography. Her intense exhibition activity is also impressive. Olha Kulchytska is a renowned mistress of decorative and applied arts, and a carpet weaver; she was also engaged in pedagogical practice. Together with her sister, she created distinguished works of carpet art. Certainly, the archival materials now published should greatly complement the creative biographies of the mistresses, mostly Olena Kulchytska, with new details.