Ритуальний знак води - Поріцька, О. (Народна творчість та етнографія, 1993)
Знак води за своєю семантикою антиномічний: ритуальне очищення, побажання здоров’я і наворожування хвороб ворогам; знак зв’язку між світом живих і померлих.. Поліфункціональність, у якій застосовувалася вода, уявлення про неї як про місце існування великої кількості міфологічних істот, засвідчує дуже давнє, дохристиянське походження культу води і водної стихії.