«Чорнобиль - це мій біль...» - Гасанова, Н. (Народна творчість та етнографія, 1993)
Навесні 1993 року виповнилося 800 літ Чорнобилю — місту замріяного, романтичного Полісся, оспіваного українським народом у своїй тисячолітній історії. В національній художній скарбниці України Полісся посідає своє особливе місце. Його доля, що складалася віками, і радісна і сумна, бо саме Чорнобиль став иайжахливішою пам'яткою XX сторіччя після Хіросіми. Назавжди в літопис всесвітньої історії людства вписана жахлива трагедія Чорнобиля, що сталося 26 квітня 1986 року. Отже в історичних документах нашої доби ми зобов’язані зберегти достовірність цього факту, розповісти людству про наш біль, про тих, що згоріли у жертовному вогні Чорнобиля, і про ті культурні та духовні цінності, що залишилися головними свідками геноциду нашої нації у мертвій зоні Прип’яті.