Біля джерел відродження національної культури (Народнопоетичні основи драматургії Михайла Старицького) - Вертій, О. (Народна творчість та етнографія, 1993)
Естетичне освоєння світоглядного та художнього потенціалу фольклору, народних звичаїв та обрядів у драматургії М. П. Старицького зумовлене, як бачимо, з одного боку постановкою і розв’язанням філософських проблем, а з другого — особливостями художнього мислення письменника. Зображення і вираження, типізація та індивідуалізація характерів та обставин, формування поетичної системи творів драматурга на народнопоетичній основі відкрили перед ним широкі можливості новаторського прочитання історії та явищ тогочасної дійсності і своєрідного узагальнення їх в художніх образах.