Фольклорно-етнографічна діяльність Заклинських на Гуцульщині - Арсенич, П. (Народна творчість та етнографія, 1993)
З 60-х років XIX ст. в Галичині пожвавлюється вивчення народної культури та побуту. У цій справі поряд з вченими-народознавцями відзначилися українські вчителі і громадські діячі демократичного напрямку брати Кормило, Леонід і Роман Заклинські. Етнографічні записи Заклинських і досі використовують сучасні дослідники. Вони частково опубліковані в наукових збірниках «Колядки та щедрівки» (Київ, 1965), «Коломийки» (Київ, 1969) та інших.