Мамаї Ореста Скопа - Федорук, О. (Народна творчість та етнологія, 2023)
Широкознаний поміж українцями образ легендарного козака Мамая полонив львівського мистця Ореста Скопа з дитинства. У його малярстві цей народний персонаж зажив щасливим життям, мандруючи мало не по всьому світу з виставками. Талановитий маляр знає: у народній картині він уособлює якості українського менталітету, втілює високі моральні цноти і щонайперше означує відданість своїй українській землі, а для цього в козака Мамая завжди напоготові шабля та рушниця, поряд – бойовий кінь, а щоб не було сумно в поході, – бандура та люлька. Минулого року Орест Скоп видав ошатну книжку творчих робіт «Козак Мамай» і дав можливість побачити українського воїна-характерника людям у багатьох країнах Європи та за океаном, познайомитися із цим персонажем і полюбити його.