[Рецензія] Straub E. Das Drama der Stadt. Die Krise der urbanen Lebensformen. Berlin : Nicolaische Verlagsbuchhandlung GmbH, 2015. 208 s. - Курочкін, О. (Народна творчість та етнологія, 2023)
За претензійною назвою рецензованої книги «Драма міста» стоїть змістовний і багатовекторний аналіз процесів розвитку урбаністичного середовища та міських форм життя європейців від часів античності до наших днів. Німецького історика й журналіста цікавлять насамперед провідні урбаністичні центри Південної та Західної Європи, а саме: Лондон, Афіни, Рим, Константинополь, Мілан, Париж, Мадрид, Відень, Берлін тощо, еволюційний шлях розвитку яких показовий і повчальний. Орієнтована на широку читацьку аудиторію праця не обтяжена традиційним доказовим академічним апаратом і витримана у плюралістичній «постмодерністській» манері, що, утім, не знижує вагомості її спостережень і висновків. Рецензована книга побачила світ до початку великомасштабної війни, яку розв’язав терористичний путінський режим Російської Федерації. Драма давньогрецької Трої, на жаль, повторюється у ХХІ ст. на території суверенної України, де в ході бойових дій зруйновані дощенту або значною мірою Маріуполь, Бахмут, Мар’янка, Херсон, Харків, Чернігів та багато інших міст і сіл. Війна в Україні та її наслідки мають екзистенційне значення для майбутнього Європи й усього світу. Успішно протистояти агресії фашистської імперії зла спроможні лише об’єднані сили всіх людей доброї волі.