Нотатки української музикознавиці в Единбурзі - Летичевська, О. (Народна творчість та етнологія, 2023)
У статті висвітлено деякі аспекти культурного й наукового життя в Единбурзі, столиці Шотландії – однієї з країн Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії. Під час повномасштабної російської агресії в Україні уряд і жителі Шотландії підтримують українських мігрантів та сприяють їх інтеграції в місцеву спільноту. Доповнюючи сформований у масовій уяві романтизований образ Шотландії, акцентуємо увагу на неабиякому значенні її культурних, освітніх та наукових традицій, зокрема, діяльності одного з найдавніших у світі університетських осередків, яка інспірувала такі історичні явища, як шотландське Просвітництво ХVІІІ – початку ХІХ ст. та Промислова революція кінця ХІХ ст. Единбурзький університет, заснований 1583 року, і сьогодні відіграє вагоме значення в житті міста, певним чином формуючи його соціальне середовище та культурну ауру. В огляді представлено деяку інформацію стосовно діяльності Reid Music School – музичного відділення Единбурзького університету – та висвітлено музично-терапевтичну роботу його почесного професора Найджела Осборна – гуманітарного волонтера в Україні. Також окреслено деталі доповіді музикознавиці Флори Віллсон із Лондонського королівського коледжу «Телефонні лінії, Нью-Йоркське метро і оперна культура у 1890‑х». Наведено інформацію щодо проєкту дослідника Центру теології і суспільних проблем Единбурзького університету доктора Калеба Фроеліча «П’ять об’єктів для мистецтва і побудови мирного життя», присвяченого креативній співпраці українських мігрантів і шотландських жителів у сферах музикування, фотографії, ткацтва, гончарства та приготування їжі. Музична частина проєкту, у якій брала участь авторка статті, розпочалася воркшопом з написання пісень (Songwriting sessions). Під час зустрічей шотландські й українські музиканти обмінялися інформацією про народнопісенну творчість кожного народу та створили разом музичні композиції. Це дало початок творчій співпраці музикантів, яка має перспективи подальшого розвитку. The article highlights some aspects of cultural and scientific life in Edinburgh, the capital of Scotland—one of the countries of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland. During the full-scale russian aggression in Ukraine, the government and the people of Scotland support Ukrainian migrants and help them integrate into the local community. Complementing the romanticized image of Scotland formed in the public imagination, the importance of its cultural, educational, and scientific traditions, in particular the activities of one of the oldest university centres in the world, which inspired such historical phenomena as the Scottish Enlightenment of the 18th and early 19th centuries and the Industrial Revolution of the late 19th century, is emphasized. The University of Edinburgh, founded in 1583, still plays an important role in the life of the city, shaping its social environment and cultural aura. The review presents some information about the activities of the Reid Music School, the music department of the University of Edinburgh, and highlights the music therapy work of its Honorary Professor Nigel Osborne, a humanitarian volunteer in Ukraine. Also, it outlines the details of the report by musicologist Flora Willson from King’s College London, «Telephone Lines, the New York Subway, and Operatic Culture in the 1890s». Information is given about the project of the researcher at the Centre for Theology and Social Problems at the University of Edinburgh, Dr. Caleb Froehlich «Five Objects for Art and Peaceful Living», dedicated to the creative cooperation among Ukrainian migrants and Scottish residents in the fields of music making, photography, weaving, pottery, and cooking. The musical part of the project, in which the author of the article participated, began with a songwriting workshop (Songwriting sessions). During the meetings, Scottish and Ukrainian musicians exchanged information about the folk song creativity of each nation and collaborated on creating musical compositions together. This led to the creative collaboration of musicians, which has plans for further development.