Дитяче народне вбрання українців у художньо-етнографічній спадщині Юрія Павловича - Турейський, І. (Народна творчість та етнологія, 2023)
У розвідці розглядається питання дитячого народного вбрання українців у доробку видатного українського етнолога Юрія Павловича (1872–1947). Його багата спадщина, що налічує тисячі замальовок українського народного побуту, вбрання, житла та краєвидів, досліджена й представлена у праці «Україна в типажах народних, краєвидах і архітектурі: художньо-етнографічна спадщина Юрія Павловича», що була видана в Інституті мистецтвознавства, фольклористики та етнології ім. М. Т. Рильського АН України (ІМФЕ ім. М. Т. Рильського) у 2010 році. Упродовж 1921–1934 років Ю. Павлович був постійним позаштатним співробітником Кабінету антропології та етнології ім. Хв. Вовка, збагачуючи напрацювання цієї установи докладним ілюстративним матеріалом. Частина малюнків і праць Ю. Павловича висвітлює питання дитячої одягової культури. Ці матеріали є надзвичайно цінними для вивчення дитячої субкультури, особливостей дитячого вбрання, його форм і специфіки. Прикметним є оригінальний погляд автора ілюстрацій, що фіксував малопомітні та нетипові деталі дитячого повсякдення. Для дослідження було залучено малюнки та рукописи Ю. Павловича з Архівних наукових фондів, рукописів та фонозаписів ІМФЕ ім. М. Т. Рильського (фонди 1 та 39). На основі виявлених замальовок здійснено спробу проаналізувати характерні риси та особливості саме дитячого вбрання, їх інформативне значення для вивчення дитячого народного одягу українців першої половини ХХ ст. Малюнки й матеріали відображають різноманітні аспекти дитячої одягової культури, її варіативність, усталені норми і трансформації як у традиційній, так і міській культурі, а саме в Києві. У виявлених замальовках є змога побачити кольори костюма, естетичний смак, традиції та тенденції у створенні одягу. Зафіксовані Ю. Павловичем типажі, елементи костюма й зовнішній вигляд виразно репрезентують локальну специфіку дитячого вбрання. Унікальні матеріали є цінним джерелом для вивчення народного одягу, а також питань щодо ролі дитини та дитинства в українській культурі. The article examines the issue of children’s folk clothing of Ukrainians in the work of the outstanding Ukrainian ethnologist Yurii Pavlovych (1872–1947). His rich heritage includes thousands of sketches of Ukrainian folk life, clothing, housing, and landscapes, are studied and presented in the work «Ukraine in Folk Types, Landscapes, and Architecture: Artistic and Ethnographic Heritage of Yurii Pavlovych» published by the M.T. Rylskyi Institute of Art Studies, Folkloristics, and Ethnology in 2010. From 1921 to 1934, Yurii Pavlovych worked as a permanent freelance employee of the Cabinet of Anthropology and Ethnology named after Khvedir Vovk, enriching the work of this institution with detailed illustrative material. Some of Yurii Pavlovych’s drawings and works highlight the issues of children’s clothing culture. These materials are extremely valuable for studying the children’s subculture, features of children’s clothing, its forms, and specifics. The original point of view of the author of the illustrations, who fixed the inconspicuous and atypical details of children’s everyday lives, is noteworthy. During the preparation of the research, drawings and manuscripts of Yurii Pavlovych involved from the Archival Scientific Funds of Manuscripts and Audio Recordings of the Maksym Rylskyi Institute of Art Studies, Folkloristics and Ethnology of the National Academy of Sciences of Ukraine (funds 1 and 39). Based on the discovered sketches, an attempt was made to analyse the characteristic features and peculiarities of children’s clothing, their informative value for the study of children’s folk clothing of Ukrainians in the first half of the XX century. Drawings and materials reflect various aspects of children’s clothing culture, its variability, established norms, and transformations in both traditional and urban culture, namely in Kyiv. In the discovered sketches, it is possible to see the colours of the costume, aesthetic taste, traditions, and trends in clothing creation. The types, costume elements, and appearance recorded by Yurii Pavlovych clearly represent the local specificity of children’s clothing. The unique materials are a valuable source for the study of folk dress, as well as questions about the role of the child and childhood in Ukrainian culture. Some of Yurii Pavlovych’s drawings are being published for the first time.