Творчість Володимира Бахтова в контексті «нової археології» кінця 1980-х – 2000-х років - Скляренко, Г. (Народна творчість та етнологія, 2023)
Стаття присвячена творчості одного з найцікавіших сучасних українських художників – Володимира Бахтова. Його творчий шлях розпочався в середині 1970‑х років у царині графіки, у якій митець оминув вплив соціалістичного реалізму, відразу ж визначивши свою головну тему – історія та культура Півдня України. Серії його офортів, відзначені численними міжнародними та вітчизняними преміями, у метафоричний спосіб відтворювали та образно осмислювали нашарування культурних епох, що залишили свій вплив у культурі краю. Наприкінці 1980‑х він звертається до новітніх художніх практик – лендарту, перформансу, артоб’єктів, а пізніше – до оригінальних світлових акцій у створеній ним авторській технології «геліографіті», які разом входять до тієї «нової археології», що прокреслила важливу тенденцію в сучасному мистецтві. Її виникнення пов’язано з ідеєю «ревізії» культури, аналізу її досвіду. Подібні пошуки спрямовані на розширення культурного простору, актуалізації в суспільній свідомості його історичних шарів. Темою «художніх досліджень» В. Бахтова стала антична спадщина Північного Причорномор’я, зокрема давньогрецького міста Ольвія, що сьогодні є археологічним заповідником, та зниклі пам’ятки архітектури й історії краю. Багаторічний творчий проєкт художника у свій образний спосіб «реконструює» античний спадок у культурі України, пов’язує його з великою європейською ойкуменою, наголошує на ролі та значенні античних міст Північного Причорномор’я у формуванні українського культурного простору. Твори В. Бахтова являють собою художні дослідження та реконструкції культурних і природних особливостей історичного ландшафту, поєднуючи таким чином археологічні та екологічні інтенції, а мова сучасного мистецтва дає можливість підкреслити особливу діалогічність авторського вислову, активно залучаючи до співучасті глядача. Творчість художника синтезує історико-дослідницькі та образно-метафоричні складові. The article is dedicated to the work of one of the interesting contemporary Ukrainian artists, Volodymyr Bakhtov. His creative path began in the mid-1970s in the field of graphics, in which the artist bypassed the influence of socialist realism, immediately defining his main theme: the history and culture of Southern Ukraine. His series of etchings, which were awarded numerous international and domestic awards, metaphorically reproduced and figuratively interpreted the layering of cultural epochs that influenced the culture of the region. At the end of the 1980s, he turned to the contemporary artistic practices—land art, performance art, art objects, and later—to original light actions in the author’s technology «geliograffiti», which together are part of the «new archeology» that marked an important trend in contemporary art. Its emergence is connected with the idea of «revision» of culture, analysis of its experience. Similar searches are directed to the expansion of the cultural space, actualization of its historical layers in the public consciousness. The theme of V. Bakhtov’s «artistic research» was the antique heritage of the Northern Black Sea region, in particular the ancient Greek city of Olbia, which is now an archaeological reserve, and the disappeared monuments of architecture and history of the region. The artist’s long-term creative project, in his own figurative way, «reconstructs» the ancient heritage within the culture of Ukraine, connects it with the great European oecumen, and emphasizes the role and importance of the ancient cities of the Northern Black Sea region in the formation of the Ukrainian cultural space. V. Bakhtov’s works represent artistic research and reconstruction of cultural and natural features of the historical landscape, thus combining archaeological and ecological intentions, and the language of modern art makes it possible to emphasize the special dialogic nature of the author’s expression, actively involving the viewer in participation. The artist’s work synthesizes historical-research and figurative-metaphorical components.