Сучасне підприємництво та волонтерська діяльність у контексті російської воєнної експансії (за матеріалами Фастівщини) - Балушок, В. (Народна творчість та етнологія, 2023)
Стаття присвячена аналізу характерної для української ідентичності риси – підприємливості та ініціативності, яка в умовах російсько-української війни стала базою волонтерського руху. Матеріали зібрано методом включеного спостереження у Фастові та його сільській околиці. Методологічною основою служить неоеволюціоністське положення про людську культуру як засіб адаптації. Означена риса української ідентичності зазнала руйнівного впливу в радянські часи. Проте в умовах відновленої незалежності, паралельно з пробудженням українського патріотизму, відбулося відродження ініціативності й підприємливості у формі малого бізнесу. Після застою та національної невизначеності 1990-х, зумовлених радянською спадщиною, виникли сотні малих і середніх підприємств, що базуються на приватній ініціативі. При цьому спостерігається кореляція між пробудженням етнонаціональної ідентичності й патріотичним оформленням малого бізнесу. У Фастові це проявилося в мовній українізації, патріотичних та питомо українських за змістом назвах фірм і рекламних написів тощо. В умовах війни малий бізнес став базою потужного волонтерського руху, який забезпечує тил Збройних сил України, а також допомогу постраждалим від воєнної агресії. І це закономірно, адже волонтерство потребує ініціативності. Виникають десятки формальних і неформальних волонтерських організацій, де всі небайдужі працюють на спільну справу перемоги. Велику волонтерську роботу провадять церкви різних конфесій. Волонтери заготовляють і доставляють продукти для воїнів ЗСУ, виготовляють маскувальні сітки, а також інші необхідні речі – шкарпетки, розвантажувальні жилети тощо. Вони також доставляють речі, засоби гігієни, допомагають з відбудовою зруйнованого житла, організовують виїзд людям, що цього потребують, надають допомогу вимушеним мігрантам із розселенням тощо. The article is devoted to analyses of a characteristic feature of Ukrainian identity: enterprise and initiative, which became the basis for volunteering under circumstances of russian-Ukrainian war. The materials have been collected using the method of participant observation in Fastiv and its rural surroundings. The methodological basis is the Neo-evolutionary concept of human culture as a way of adaptation. This feature of the Ukrainian identity suffered destructive influence during Soviet times. However, in the conditions of the restored independence, revival of initiative and enterprise had occurred in the form of small business, in parallel with the awakening of Ukrainian patriotism. After stagnation and national ambiguity of the 1990s caused by the Soviet heritage, hundreds of small and medium-sized enterprises based on private initiative appeared. At the same time, there is a correlation between the awakening of ethno-national identity and the patriotic design of small business. In Fastiv, it manifested itself in language Ukrainization, patriotic and specifically Ukrainian company names and advertising inscriptions, etc. During the war, small business became the basis of a powerful volunteer movement that provides support for the rear of the Armed Forces of Ukraine and assistance to victims of military aggression. It is natural because volunteering needs initiative. Dozens of formal and informal volunteer organizations have emerged, where all those who care work for the common cause of victory. Churches of various confessions are engaged in a lot of volunteer activity. Volunteers store and deliver food for the Ukrainian Armed Forces, produce camouflage, and other necessary items, such as socks, bulletproof vests, etc. They also deliver clothes and means of hygiene, help in the reconstruction of destroyed habitation, organize the departure of people in need, provide assistance to forced migrants with resettlement, etc.