Тематика війни в сучасній одяговій культурі українців - Олійник, М. (Народна творчість та етнологія, 2023)
Статтю присвячено вивченню контенту принтів на патріотичних футболках, які з’явилися після повномасштабної агресії росії проти України у 2022 році або їх розроблено раніше, проте їхнє інформативне прочитання було реактуалізоване. Джерельну базу розвідки склали пропозиції придбати патріотичні футболки на інтернет-сайтах як виробників означеної продукції, так і фірм, що займаються її реалізацією. У ході дослідження було проведено моніторинг дописів соціальних мереж «Facebook», «Telegram», на яких ішлося про рекламу футболок з патріотичною тематикою або обговорювалось ставлення споживачів до таких товарів. До уваги брали чоловічі, жіночі та дитячі футболки. Вивчення сучасних патріотичних принтів розглядається на теоретичній базі функціонування українських інтернет-мемів. Більшість принтів на футболках є кінцевим етапом життєвого циклу мемів, коли найвдаліші ідеї стають ілюстративною частиною споживчих товарів, у тому числі й одягу. Також було проведено включене спостереження за одяговою культурою учасників акцій на підтримку України в Будапешті впродовж весни – літа 2022 року. За предмет дослідження обрано комунікативно-інформаційний контент зображень на футболках. Систематизовано та схарактеризовано основні етнокультурні теми, які презентують принти. Перша тема стосується репрезентації державності та суверенітету України через державні символи герба, прапора, обрисів карти та надписів «Україна» різними мовами. Друга має стосунок до ідеї героїчної Козаччини, що є важливим історичним міфом формування української ідентичності. Третя тема розкриває іпостасі жіноцтва в контексті російсько-української війни, а четверта – образи захисників-воїнів. П’ята тематика представляє модернізоване бачення постатей культурно-інтелектуальних діячів. Зважаючи на важливість донесення до широкого загалу заклику підтримки України, виокремлено шосту тематику меседжів до світу. Сьома тематика є найбільш варіативною, позаяк вона презентує події як хроніку війни. The article is devoted to the study of the content of prints on patriotic T-shirts that appeared after the full-scale aggression of Russia against Ukraine in 2022 or were developed earlier, but their informative reading has been updated. The source base consisted of offers for purchasing patriotic T-shirts on the websites of both manufacturers of such products and companies engaged in the sale of such goods. In the course of the study, the monitoring of posts on social networks «Facebook» and «Telegram» was carried out, which discussed the advertisement for T-shirts with a patriotic theme or discussed the attitude of consumers to such products. Men’s, women's, and children’s T-shirts were taken into account. The study of contemporary patriotic prints is considered on the theoretical basis of the functioning of Ukrainian internet memes. Most T-shirt prints are the final stage of the meme life cycle, when the most successful ideas become an illustrative element of consumer products, including clothing. In addition, a participant observation of the clothing culture of the participants of actions in support of Ukraine in Budapest during the spring and summer of 2022 was conducted. The communicative and informational content of images on T-shirts was chosen as the subject of the study. The main ethnocultural themes presented on the prints were systematized and characterized. The first topic concerns the representation of the statehood and sovereignty of Ukraine through the state symbols such as the coat of arms, the flag, map outlines, and the inscriptions «Ukraine» in different languages. The second topic concerns the idea of the heroic Cossacks, which is an important historical myth in the formation of Ukrainian identity. The third topic reveals the aspects of femininity in the context of the Russian-Ukrainian war, and the fourth—images of warrior-defenders. The fifth topic presents modernized representations of cultural and intellectual figures. Based on the importance of conveying to the general public a call to support Ukraine, we have selected the sixth topic of messages to the world. The seventh topic is the most variable, as it presents events as a chronicle of the war.