Книга про поховальну обрядовість у сербів - Юдкін, І. (Народна творчість та етнографія, 1993)
Рецензія на книгу: Мшштенко О. О, Сербські голосіння. Поетичний та історико-географічний аналіз.— К.: Наукова думка, 1992.—152 с. Певна річ, рецензована книга цінна передусім для фахівців-етнологів. Але її значення здається ширшим: коли філософію іменують часом «роздумами про смерть», то саме з філософського погляду тут можна знайти чимало повчального. М. Хайдеггер, розмірковуючи над висловом Парменіда про приреченість всього існуючого, залишив знаменні слова: «Чи є взагалі спасіння? Воно є насамперед тоді, коли є небезпека. Небезпека є, коли буття доходить до краю». Власне досвід буття, «доведеного до краю», буття в пограничній ситуації демонструють нам сербські голосіння, а донесення цього досвіду до читача — безперечна заслуга дослідниці.