Новознайдені пісні про Коліївщину - Мицик, Ю. (Народна творчість та етнографія, 1993)
Цього року виповнилося 225-річчя знаменитої Коліївщини — повстання, яке стало кульмінацією гайдамацького руху, котрий був спрямований проти колоніального гніту Речі Посполитої, а також Російської імперії. Коліївщина набула широкого розголосу, відбилася в багатьох українських народних піснях, де гайдамацький рух оцінювався позитивно. Але були й винятки. Нам вдалося виявити у відділі рукописів Наукової бібліотеки ім. Оссолінських у Вроцлаві рукопис під сигнатурою 266 II, який має назву: «Пам’ятники про уманську різанину». Тут поруч з мемуарами Липомана, Вероніки Кребс, різноманітними листами тощо знаходятсья дві пісні, складені українською мовою, але писані літерами латинського алфавіту. Перша пісня має польськомовний заголовок: «Козацька пісня на мотив «Ей, був Сава» про хлопські бунти в Умані 1768», друга — «Друга пісня про бунти українських хлопів 1768».