Орест Зілинський і його внесок в українську фольклористику (До 70-річчя від дня народження) - Мушинка, М. (Народна творчість та етнографія, 1993)
Орест Зілинський (1923—1976) був одним з найвизначніших україністів Чехо-Словаччини повоєнного періоду. До сфери його зацікавлення входили дві ділянки: літературознавство та фольклористика. В обох він залишив помітний слід. Його наукові праці мають загальноукраїнське значення, оскільки більшість з них виходить за рамки регіональпості і торкається загальноукраїнських і навіть загальнослов’янських тем. В цілому ряді його літературознавчих праць порушені теми, які до того часу були табу для дослідження: письменники «розстріляного відродження», «шестидесятники» тощо.