Видатний майстер поетичного відображення старожитностей України (До 170-річчя від дня народження Якова Щоголева) - Погребенник, В. (Народна творчість та етнографія, 1993)
Багатий розмаїтими підходами, творами і рівнями (від фольклорних аплікацій до писання в дусі народних дум, пісень, легенд; від композиції до тропіки й метрики) фольклорно-ентографічний контекст творчості «запізнілого» романтика Щоголева став з'єднувальною ланкою між асимілюванням народної словесності в добу розквіту романтизму та першими модерними її переломленнями. Щедре спілкування поета-лірика й епіка зі світом фольклору і міфології збагатило українську поезію національним, народним елементом, виявило гуманістичний і патріотичний підхід поета до пекучих суспільних проблем.