Бандура в козацькому війську України - Дутчак, В. (Народна творчість та етнографія, 1994)
Одним із найпоширеніших музичних інструментів українського козацького війська були кобза та бандура. Про поширення кобзи — кобзи та бандури серед козацтва свідчать історичні джерела, зразки українського малярства XVIII —XIX ст. (малюнки Києво-Печерської лаври, численні зображення «Козака Мамая», гравюри Т. Калинського, картини Ф. Стовбуненка, Ю. Коссака, І. Їжакевича та ін.), а також пам’ятки народної творчості — історичні пісні та думи, що сформувалися як жанр саме в період виникнення козацтва.