Фольклорні елементи драматургії Спиридона Черкасенка - Барабан, Л. (Народна творчість та етнографія, 1994)
Вся різноманітна діяльність, художня творчість С. Черкасенка характеризується значним інтересом до народних історичних пісень, дум та балад. Звичайно, не все у доробку драматурга рівноцінне, є у нього справжні мистецькі знахідки, але є й недосить вдале копіювання або повторення тем та сюжетів, що їх значно вдаліше розробляли інші митці. Та все ж дуже прикро, що ім'я Спиридона Черкасенка й досі залишається забутим, а вся його творчість (особливо драматургічна) прихована, викривлена. Зрозуміло, що не слід переоцінювати значення фольклору в творчості С. Черкасенка: за масштабами української класики перед нами драматург достатньо скромного обдаровання. Але додамо відразу — таланту справжнього, оригінального, дійсно народного і неповторного. Безперечно, в освоєнні фольклорних мотивів у драматургічній спадщині С. Черкасенка зроблено поки-що тільки першу спробу, найперше це показати його творчість у взаємодії з фольклором.