Елементи давньослов'янськнх ініціацій в українському весіллі - Балушок, В. (Народна творчість та етнографія, 1994)
Ініціаційні обряди давніх слов'ян на сьогодні в українській історіографії майже не досліджені. Особливо не повезло жіночим ініціаціям, якими українські етнографи практично не займалися. Все ж праці зарубіжних вчених переконливо доводять їх існування в минулому. Це також підтверджується побутуванням пізніх ініціацій (правда в дещо приглушеному стані), пов’язаних з дівочими громадами, та реліктів ініціаційних ритуалів у складі інших звичаїв (наприклад, «кумування») в XIX — на поч. XX ст.