Дослідник українського вертепу Євген Марковський - Пилипчук, Р. (Народна творчість та етнографія, 1994)
Ім’я цього вченого, фольклориста, літературознавця і мовознавця, не належить до числа широко відомих. Це зумовлено рядом причин, найголовнішою серед яких є тяжкі соціально-політичні умови, що не дали змоги йому повною мірою реалізувати себе і спричинили визначне для ЗО—40-х років табу на його ім’я. Науковий доробок Є. М. Марковського невеликий за обсягом, але настільки вагомий, що дає нам підстави згадати ім’я цього вченого з нагоди 100-ї річниці його народження.