Еміграція з України до Німеччини в умовах російсько-української війни - Стішов, В. (Народна творчість та етнологія, 2024)
У статті представлено нову тему – дослідження змін у соціальній структурі сучасного українського суспільства, зокрема вимушеним міграційним процесам в Україні та поза її межами, зумовленим активною фазою російсько-української війни, що розпочалася 24 лютого 2022 року. Розглянуто адаптаційні механізми в Німеччині, де перебуває друга за чисельністю кількість вимушених переселенців (надання дозволу на проживання в Німеччині зі статусом біженців, державне утримання, забезпечення житлом, надання матеріальної та медичної допомоги, освітніх послуг, працевлаштування тощо). Також висвітлено діяльність українських громадських організацій у ФРН, зокрема дипломатичних, конфесійних, волонтерських, скаутських та ін. Мета роботи – провести аналітичне етнологічне дослідження соціокультурного спрямування, систематизувати статистичні дані щодо еміграції населення з України до Німеччини з різних джерел (наукова література, інтернет-ресурси, мас-медіа, власні польові записи та ілюстративні матеріали від учасників цих процесів тощо). У полі основної дослідницької уваги – адаптаційний період «утікачів від війни», їхнє пристосування до нових реалій життя в Німеччині та негативні наслідки міграційних процесів для України – як демографічні, так і економічні, етнополітичні, етнокультурні. Еміграційна проблема для сучасного суспільства є надзвичайно важливою та чутливою, потребує постійного статистичного оновлення даних, аналізу й узагальнення, а відтак актуальність її є очевидною та на часі. A new topic is submitted in the article, namely the study of changes in the social structure of modern Ukrainian society, in particular, forced migration processes in Ukraine and abroad, caused by the active phase of the Russian-Ukrainian war that started on February 24, 2022. The adaptation mechanisms in Germany, where the second in number largest group of forced migrants stay are considered in the work. The main issues include granting a residence permit in Germany with refugee status, state support, housing, material and medical assistance, educational services, employment, etc. Also, the activities of Ukrainian public organizations in FRG, in particular diplomatic, confessional, volunteer, scouting, etc. are described. The paper is aimed at conducting an analytical ethnological study of socio-cultural aspects, systematization of the statistical data on the emigration of the population from Ukraine to Germany from various sources (scientific literature, Internet resources, mass media, own field notes, and illustrative materials from the participants of these processes, etc.). The main researcher’s attention is paid to the adaptation period of the war refugees, their adjustment to the new realities of life in Germany, and the negative consequences of migration processes for Ukraine, both demographic, economic, ethnopolitical, and ethnocultural. The emigration problem is extremely important and sensitive for modern society, requiring constant statistical updates, analysis, and generalization, therefore its relevance is obvious and timely.