Свідчать чужинці - Гошко, Ю. (Народна творчість та етнографія, 1994)
У недільному додатку до «Gazeta Swouyka Rozmatisci» 1821 р. у номерах 42—50 була опублікована серія статей з книги Б. В. Вілкінсона, колишнього британського консула у Валахії та Молдові, що видана в Лондоні 1820 року під назвою «Звіт про князівство Валахії та Молдавії, включаючи різні політичні спостереження, що до них відносяться». Як видно з цих публікацій, автор добре обізнаний з історією, суспільно-політичним життям та економічним становищем цих князівств. Крім того, він особливу увагу звертає на побут, матеріальну та духовну культуру всіх верств суспільства. Цілком закономірно, що найбільше уваги автор присвятив побуту бояр, починаючи від виховання, навчання в школах, одруження, розлучень, вірувань тощо. Значно менше уваги приділено опису селянства, з яким вважаємо за доцільне ознайомити тих, хто займається дослідженням етногенезу населення Українських Карпат. Подаємо цей опис.