Інтер'єр народного житла Слобожанщини - Добровольська, Т. (Народна творчість та етнографія, 1994)
В спорудженні народного житла та господарських будівель на Східній Україні до XIX сторіччя використовувалися традиції, що складалися ще за часів Київської Русі. Найбільш поширеним та давнім типом житла була споруда, що складалася з теплого помешкання — хати та холодних сіней — перехідного приміщення, з якого був вихід до двору та вхід до хати. Таке житло має назву двокамерного. До трикамерної відноситься будівля типу хата-сіни-хата. Принципово вона відрізняється від двокамерної тим, що в ній розташовувалися дві печі, кожна з яких опалювала житлове приміщення. Ця будівля в народі одержала назву «дві хати», або «хата на дві половини», причому обидва помешкання були однакових розмірів. На відміну від західних областей, на лівобережжі не зустрічалась інкрустація (кольоровою деревиною, кісткою, бісером, перламутром, металом), в якій художники правобережжя досягли великої майстерності. Можна відмітити, що в різьбі по дереву східноукраїнські майстри виявили деякий консерватизм і віддавали перевагу розвитку та удосконаленню своїх традицій, ніж запозиченню чогось нового.